Tandenknarsen! 18-3-2021

Bruxisme!
Tandenknarsen
of bruxisme is en aandoening die grote schade kan veroorzaken aan je gebit.
Tandenknarsen is, na cariës en tandvleesziekten, de derde aandoening in Nederland die een grote bedreiging vormt voor het gebit.
Hoewel er een aantal medische en levensstijloorzaken zijn voor bruxisme, kan tandenknarsen ook een venster op uw psyche zijn - en een teken dat je zeer waarschijnlijk stress moet verminderen.

Nog een  minder plezierig gevolg van tandenknarsen
Wanneer dit plaats vind, kan het lichaam het interpreteren als kauwen en een reeks gebeurtenissen voor de spijsvertering beginnen, zoals het vrijkomen van maagzuur. Omdat er geen voedsel betrokken is bij het tandenknarsen, kan dat het triggeren van zuur mogelijk magen en dit kan leiden tot zweren, wat een reden zou kunnen zijn waarom mensen met chronische stress ook spijsverteringsproblemen hebben.

Hoe kom je er achter?

Er zijn verschillende manieren waarop je er achter kunt komen of je last hebt van tandenknarsen:

* Je wordt ’s ochtends wakker met pijnlijke kauwspieren en kiezen en/of hoofdpijn.

* Je partner merkt dat je knarsende geluiden maakt in je slaap.

* De tandarts ontdekt een abnormale slijtage aan jouw gebit.

Oorzaken:

Er bestaat geen directe oorzaak voor tandenknarsen, maar uit onderzoeken blijkt dat er meerdere factoren een rol spelen, zoals:

* Slaapstoornissen

* Erfelijke factoren (40 tot 60 procent van de gevallen is erfelijk bepaald)

* Psychische stoornissen

* Bepaalde ziektes in het centrale zenuwstelsel

* Roken

* Overmatig alcoholgebruik

* Cafeïne

* Stress

* Angst

* Medicijngebruik (antidepressiva, zoals Prozac, amfetaminen en antipsychotica )

* Drugsgebruik (XTC-pillen en Cocaïne)

* Ook leeftijd speelt een rol; tandenknarsen komt vrij vaak voor bij jonge kinderen en verdwijnt in de meeste gevallen op volwassen leeftijd.

Stress is een heel belangrijke boosdoener achter veel gevallen van tandenknarsen.
Voor volwassenen laat wetenschappelijke literatuur een significant verband zien tussen stressniveaus en
bruxisme. Mensen die hun tanden knarsen, rapporteren bijvoorbeeld over het algemeen meer angst- en depressiesymptomen dan degenen die dit niet doen, en tandenknarsers hebben ook de neiging meer gestrest te zijn en veel last van klinische depressies en angststoornissen.
Een studie uit 2019 toonde aan dat mensen die aan bruxisme lijden, hogere niveaus van stresshormonen in hun lichaam hebben, en recent onderzoek heeft uitgewezen dat voordat iemand een zware episode ingaat, zijn hersenactiviteit en hartslag kunnen stijgen, wat impliceert dat het zenuwstelsel een rol speelt in
bruxisme.

Dat het zenuwstelsel een rol speelt bij het tandenknarsen, betekent dat tandenknarsen niet altijd puur een lichamelijk probleem is, maar ook een psychologische kwestie. Het lichaam en de geest zijn diep met elkaar verweven. “Veel mensen vertonen symptomen van geestelijke gezondheid op een fysieke manier en brengen de twee niet met elkaar in verband", zegt Vaile Wright, PhD, directeur Onderzoek en speciale projecten bij de American Psychological Association. "Mensen zullen vaak hoofdpijn of maagproblemen hebben, en soms hebben deze dingen een geestelijke gezondheidsoorzaak in plaats van een lichamelijke oorzaak."

Als het gaat om het fysiologische mechanisme dat aan het werk is achter het tandenknarsen 's nachts, zegt prof. Matthew Cooper (PhD psycholpogie Universteit Tennessee-Knoxvill), dat overtollige energie in het lichaam als gevolg van chronische stress een boosdoener kan zijn. "Een ding dat stress zal doen, is de adrenaline verhogen, die energie in het lichaam mobiliseert en zich kan manifesteren in tandenknarsen wanneer je je lichaam niet beweegt"!

Stress kan ook de chemicaliën verstoren die de slaap reguleren, wat volgens prof. Cooper kan leiden tot slaapgerelateerde stoornissen zoals slapeloosheid en bruxisme. “Vaak kun je slaapstoornissen krijgen bij chronische stress, en sommige van diezelfde neurochemicaliën, zoals serotonine en dopamine, die de slaap verstoren, kunnen ook het tandenknarsen versterken.

Volgens Mariela Padilla (DDS, MEd, universitair hoofddocent klinische tandheelkunde aan de Herman Ostrow School of Dentistry van de University of Southern California), is er ook het niet te vergeten probleem van tandbeschadiging! De beweging en wrijving op de oppervlakken van de tanden kan het tandglazuur beschadigen, wat de tanden beschermt.
Het knarsen kan er ook voor zorgen dat tanden breken of andere, kleinere beschadigingen oplopen. "De schade die de tanden oplopen, zit voornamelijk aan de randen, dus ze zien er kleiner uit met een onregelmatige vorm". Voor het aanpakken van tandheelkundige problemen, zoals een verkeerde uitlijning van de kaak of gebroken tanden, kan een tandarts helpen bij het repareren van de tanden of een gebitsbeschermer leveren om de krachten die door het knarsen worden geproduceerd, opnieuw te verdelen.

Wat is het dieperliggende probleemvan Bruxisme?
Bruxisme is een symptoom van onderdrukking. Stel je voor dat je boos bent, maar het is ongepast of je bent bang om het te uiten. Om je gevoel te beheersen, zou je je rug, armen en kaak aanspannen. Dit zou je mond dicht houden.
Om te voorkomen dat je huilt, zou je je borst, kin, kaak en ogen
meer aanspannen. Wanneer je bepaalde emoties gedurende een langere periode onderdrukt, wordt de onderdrukking een gewoonte, chronisch en onbewust. Emoties worden bevroren of gesomatiseerd in het fysieke lichaam. De natuurlijke, spontane stroom van je levensenergie en je emotionele expressie wordt geblokkeerd of afgestompt en de ervaring wordt smal.

Vanaf de geboorte van een baby tot 12 maanden, bevindt een kind zich in de zuigfase en dit heeft betrekking op de lip ontwikkeling.
Tussen 12 en 18 maanden is de "bijtende" fase.
Als een kind in dit stadium van zijn leven geen agressie mocht uiten, raken de kaken op slot omdat energie word vastgehouden. Als het kind in dit stadium niet de juiste liefde van de moeder krijgt, groeit het op met het gevoel van achterstand, wat onderdrukte woede en wrok veroorzaakt. Een vastzittende kaak kan duiden op vastberadenheid, het inhouden van emoties en op onbewuste onderdrukte woede. De kaak die chronisch gespannen is, kan ook intense angst bevatten.

 

In theorie zijn er zeven segmenten in het lichaam die met elkaar in verband staan en samenwerken. Dit zijn oculair, oraal, kaak / mandibulair, borst, middenrif, buik en bekken. Het orale deel van het lichaam omvat de keel-, mond- en kaak- en nekgebieden, dit valt dus onder het keel chakra.

Wanneer iemand in een staat van angst, woede, enz. leeft, neigt het bewustzijn van deze persoon, dat fysiek wordt uitgedrukt als bio-elektrische energie, door het lichaam omhoog te gaan en voornamelijk in het hoofd te verblijven.
We noemen deze mensen
dan "ongeaard" omdat er een onbewust verlangen is om niet in het lichaam te zijn. Als de energie niet wordt uitgedrukt, kan deze zich nestelen in de kaak, het achterhoofd van de nek. Hier bevind zich ook het Alta Major chakra. Meer weten over dit chakra?
Klik dan op deze link (https://elizabethperu.com/blog/the-spiritual-gateway-its-at-the-back-of-your-neck)

Het dus heel belangrijk om de energie uit vastzittende gebieden los te leren laten.

Keel chakra
Net als in mijn vorige blog, nek problemen,
heeft tandenknarsen ook met dit chakra gebied te maken.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog/618721_nek-problemen-1-3-2021
Problemen in dit gebied
komen voort uit problemen met zelfexpressie. Bijvoorbeeld liegen, roddelen en het onvermogen om negatieve gevoelens of gedachten, meningen en emotionele behoeften te uiten. De uitdaging van dit chakra is om vrijelijk de balans tussen je persoonlijke wil (persoonlijkheid) en je hogere wil (spiritueel) uit te drukken.

Opmerking:
De kracht van keuze heeft betrekking op alle chakra's, afhankelijk van wat het conflict veroorzaakt. Een gebrek aan autoriteit met betrekking tot een significante ander kan bijvoorbeeld verband houden met het  sacrale chakra, die betrekking heeft op relaties met anderen. Evenzo kan oneerlijkheid betrekking hebben op de zonnevlechtchakra die te maken heeft met eerlijkheid met het zelf.

Positieve aspecten (sterke punten)

Welke aspecten verheffen en geven dit chakra energie?

* Integriteit

* Geloof/ vertrouwen

* Zelfkennis

 

Negatieve aspecten (angsten)

Welke aspecten voeren dit chakra af en maken het energieker?

* Angst om onze persoonlijke autoriteit te verliezen

* Geremde zelfexpressie

* Oneerlijkheden

 

Gaatjes

Gaatjes of cariës proberen je erop te wijzen dat er iets in jouw leven mag veranderen. Holistische gezondheid kan dus k heel goed helpen bepalen wat onze tanden "echt" nodig hebben. Holistische benaderingen, zoals spirituele genezing, lichaamsbeweging, kruiden, kunnen worden gebruikt om de oorzaak van gaatjes te voorkomen.

De spirituele betekenis van tandbederf verklaart dat u zich niet of nauwelijks aan uw routine houdt. Je weigert je creatieve behoeften te accepteren omdat je jezelf niet vertrouwt. De spirituele betekenis van tandbederf illustreert verder het gebrek aan zelfvertrouwen en vertrouwen.

 

Bron:

https://elemental.medium.com/what-teeth-grinding-reveals-about-your-psyche-3aace1291850

https://www.energeticsinstitute.com.au/articles/bruxism-tmj/

https://www.my-holistic-healing.com/mind-body-connection-teeth.html

https://www.rainadentalcare.com/spiritual-meaning-of-teeth/

https://www.gezondheidsnet.nl/mondverzorging/nooit-meer-last-van-tandenknarsen


Bij stress , en vele andere klachten, of kan Reconnective healing een hele goede ondersteuning bieden, en regelmatig kan hiermee de reguliere zorg zelfs voorkomen worden. Deze heling sessies werken niet alleen op het fysieke, maar ook op het mentale vlak van onze gezondheid.
Voor meer vragen of meer informatie, neem vrijblijvend contact  met me op.

 

Rating: 3 sterren
4 stemmen